
Müşterileriniz için yaşadıkları kazaları veya yaşama olasılıkları olan riskleri sigortalayarak koruyorsunuz, peki kendi sistemlerinizin ne kadar güvende olduğunu biliyor musunuz? Müşterilerin verileri, poliçeler ve çalışanların verileri gibi kritik veriler şirketinizin veri tabanında saklı bu veri tabanında gerçekleşecek hatalar geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Bu yazımızda sigorta sektöründe verinin konumunu ve verilerinizi nasıl koruyacağınızı inceliyoruz…
Poliçeniz Müşterilerinizi Korur, Peki Ya Sizi?
Yangınlar, kazalar, sağlık sorunları, sel, siber saldırı poliçelerin kapsamında olabilir fakat eksik yedekleme, güncel olmayan sunucular ve kurtarma planlarındaki eksiklik sigorta kapsamı dışındadır. Verilerinizi yedeklemediyseniz ve felakletlere karşı bir kurtarma planınız yoksa en kapsamlı poliçe bile sizi koruyamaz. Müşterileriniz kişisel bilgilerinin korunmayacağını düşündüğü sigorta firmalarıyla çalışmak istemez. Ayrıca müşterilerin veya poliçelerin içeriğinde yaşanacak veri kayıpları ve hatalar çalışanların iş yükünü arttırarak şirkete değer katabilecek işlerden uzaklaşmalarına sebep olur.
Sigorta Şirketleri İçin Veri, Aslında En Büyük Varlık
Günümüzün dijitalleşen dünyasında neredeyse bütün sigorta süreçleri artık dijital platformlardan yürütülüyor. Sigortacılık uygulamaları da buna bir örnek artık firmaların sigortacılık uygulamalarından poliçelerinizi kontrol etmekten ambulansı aramaya kadar farklı işlemler yapabiliyorsunuz. Peki, müşterilerinizin uygulamanızı veya dijital platformunu kullanırken bir çökme yaşanması itibarınızı hangi yönde etkiler?
Biz söyleyelim; tabii ki olumsuz yönde…
Zendesk Benchmark verisine göre:
- Müşterilerin yarısından fazlası, yalnızca bir kötü deneyimden sonra rakip markalara geçiş yapıyor.
- 10 acenteden 4’ü, tüketicilerin; işlemlerini kendi başlarına tamamlayamadıklarında öfkelendiklerini söylüyor.
Yukarıda bahsettiğimiz iki veriyi dikkate aldığımızda, yaşayacağınız çökmenin müşterilerinizi sizden uzaklaştıracağına ve rakip firmaları değerlendirmeye başlatacağını daha net görüyoruz.
Tek risk tabii ki dijital platformlarınızda yaşanan çökmeler değil. Bahsettiğimiz gibi veri kayıpları da şirket operasyonlarının devamlılığı ve müşteri memnuniyeti için çok önemli.
İşte sigorta şirketinizde kaybetmenin sizi büyük zarara uğratabileceği bazı veri türleri:
Poliçe ve Sözleşme Verileri
Aktif ve geçmiş poliçeler, yapılan sözleşmeler ve detayları sigorta çalışanlarının sürekli olarak aklında tutabileceği detaylar değil. Bu verilerin sorumlu çalışanların erişebileceği konumda olması ve hatasız saklanması müşterilere sorunsuz hizmet verme açısından çok önemli. 10 yıllık bir müşterinizin bütün sözleşme verilerinin bir anda kaybolduğunu ve bunun marka itibarınıza ne kadar zarar vereceğini hayal edebiliyor musunuz?
Hasar Dosyaları ve Kanıtlar
Hasar beyan formları, ekspertiz raporları, karakul kayıtları ve mahkeme belgeleri. Yani kaza yapan bir müşterinizin mahkeme sürecinde ihtiyacı olacağı dosyalar. Bu belgelerin kaybolması müşterinize sadece maddi değil tazminat süreçlerindeki aksaklıklarla manevi kayıp da yaşatır.
Müşteri bilgileri
Müşteriler, sigorta firmalarına güvenerek hassas verilerini paylaşır. Kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, araç ve konut, sağlık durumu, finansal bilgiler gibi kişiye özel ve hassas bir çok bilgi sigorta firmalarının veritabanında bulunmakta. Bu verilerin başına gelecek sorunlarda sigorta kurumu müşterinin güvenini kaybetmekle kalmaz ayrıca yasal yaptırımlara da maruz kalabilir.
Şirket İçi Operasyon Verileri
Şirket içi operasyon verilerinin kaybı şirketteki karar alma mekanizmalarını yavaşlatır ve işleri aksatır. Örneğin yıl sonu kapanış verilerinin kaybı üst yönetimin doğru kararlar almasını ve uzun dönemli stratejilerini doğru uygulamasını engeller.
Acente Verileri
Acente verilerinin kaybı acente ile olan ilişkinizi zedeler. Performans izlenemeyeceği için bu, acenteler üzerindeki yetkiyi azaltır.

Kurum İçi Önlem = En Değerli Sigortanız
Kurumunuz için en değerli sigorta veri ve IT operasyonlarının güvenliğidir. Veri kayıpları, sistem kesintileri ve bunların kurum üzerindeki etkilerinden bahsettik. Peki nasıl bu beklenmedik durumlara daha hazırlıklı olabiliriz ve hazırlıklı olmak için neler yapmalıyız inceleyelim:
Düzenli Yedeklemeler
Tüm müşteri, poliçe, sözleşme ve çalışan verileri düzenli olarak yedeklenmeli. Yedekleme ihtiyacınıza göre günlük veya haftalık şekilde yapılabilir fakat fiziksel ortamın yanı sıra bir bulut ortamına da yedekleme yapılmalı. Böylece fiziksel ortamın alacağı hasar verilerinize yansımaz.
Felaket Kurtarma Planı
Yangın, sel, siber saldırı gibi ani felaket durumlarında takip edeceğiniz süreci ve adımları önceden belirlemelisiniz. İş birimlerine uygun sorumlulukları atamalı ve felaket durumunda uygulanacak adımlar hakkında öncesinde bilgilendirme yapmalısınız.
Siber Güvenlik Önlemleri
Kurumunuza yapılabilecek olası siber saldırıları engelemek adına antivirüs veya güvenlik duvarı (firewall) kullanın. Ayrıca çok faktörlü kimlik doğrulama veya VPN gibi güvenlik önlemleri de yine şirketinize sızmaya çalışanlara karşı güçlü önlem oluşturur.
Sürekli İzleme Sistemleri
Sürekli izleme sistemleri ile şirketinize karşı yapılacak siber saldırıları önceden tespit edebilir ve anlık müdahalede bulunabilirsiniz. Böylece zararı minimize etmiş ve büyük sonuçlardan kaçınmış olursunuz.
Periyodik Testler
Şirketinizde uygulanan güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığını anlamak için düzenli olarak test yapmak çok önemli. Verilerinizi yedeklemeniz veya kurumunuzun sistemlerinde antivirüs olması bu önlemlerin doğru bir şekilde uygulandığını göstermez. Düzenli testler ile eksiklerinizi tespit edebilir ve iyileştirme planları hazırlayabilirsiniz.
Çalışan Eğitimi
Verizon’un 2023 Veri İhlali Araştırma Raporu, içeriden kaynaklanan olayların %74’ünün insan hatasından kaynaklandığını belirtiyor. Çalışan hatasını en aza indirgemek ve çalışanların güncel bilgilere sahip olmasını sağlamak için çalışanların bilgilerini güncel tutacak eğitimler vermelisiniz.
Bu adımlar size karmaşık geldiyse şirketiniz için bir MSP edinmeyi, değerlendirmenizin zamanı gelmiş olabilir. MSP’ler, IT süreçlerinizi sizin için yönetir ve uzun vadede size maliyet avantajı sağlar.
MSP’lerin sağladığı avantajlar ile ilgileniyorsanız Eclit çözümleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin!