Skip to main content

Fiziksel ve sanal sunucuların ne olduğu, ne işe yaradığı, sanal sunucu ve fiziksel sunucu arasındaki farkı ele aldığımız içeriği inceleyerek iki sunucu tipi arasındaki farkları anlayabilir ve iş modelinize uygun olan sunucunun hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.

Fiziksel sunucu nedir, sanal sunucu özellikleri nelerdir, hangi sunucuyu kullanmak daha avantajlı gibi soruların cevapları için okumaya devam edin!

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucu, bir web sitesini ya da uygulamayı çalıştırmak için gerekli olan veriler ile yazılımı barındıran sunucudur. Üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafından yönetilen sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun belli bir kısmını kullanır.  

Sanal Sunucu Ne İşe Yarar?

Bir uygulama ya da web sitesi yaparken veritabanı oluşturulması, bir donanıma sahip olunması ve kendi kodlarının eklenmesi gerekir. Fakat bu oldukça zorlu bir işlemdir. Sanal sunucunun avantajı tam da bu noktada devreye girer. Sanal sunucular sayesinde barındırma sağlayıcısı, temel donanımı yönetir ve kullanıcının, kaynaklarını kullanmasını sağlar.

Sanal sunucu, her müşterinin, kendi web sitesini ya da uygulamasını yapmayı ve verilerini barındırması sürecini kolaylaştırır çünkü halihazırda var olan teknik kaynakları kullanmasına olanak tanır. Böylece zorlu ve maliyetli fiziksel sunucu kiralaması yerine sanal sunucu tercih edilebilir.

Sanal Sunucu Özellikleri Nelerdir?

Sanal sunucular; kendi donanımınız olması gerekliliğini ortadan kaldırır. Donanım ve özel kod ekleme maaliyetlerinin önüne geçen sanal sunucunun bir diğer avantajı da sizin için yönetiliyor olmasıdır. Sürekliliği yüksek performans için kontrol edilen, yönetilen ve korunan bir veritabanı, tüm iş süreçlerine verimlilik katar.

Sanal ve fiziksel sunucu arasındaki farklar
İçeriği analiz eden Bing Image Creator tarafından oluşturulmuştur.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Fiziksel sunucu, paylaşımlı bir sunucunun aksine tüm kaynakların size ait olduğu ve paylaşımlı olmayan sunucudur. Sizin dışında başka hiçbir sitenin sunucuya erişimi yoktur ve bu da güvenilirliği artırır. Bunun yanı sıra fiziksel sunucu tamamen size ait olacağı için donanınımı ve yazılımı üzerinde tam denetim sağlayabilirsiniz.

Fiziksel Sunucu Ne İşe Yarar?

Fiziksel sunucu nedir sorusuna cevap aldıktan sonra fiziksel sunucunun ne işe yaradığını bilmek önemli. Fiziksel sunucu; özellikle büyük depolama alanı ihtiyacı olan ve paylaşımlı bir sunucu tercih etmeyen şirketlerin güvenlik ve depolama alanı ihtiyaçlarına cevap verir.

Özellikle yoğun trafik artışı olduğunda siteniz büyürken bir fiziksel sunucuya sahip olmak avantajlıdır. Fiziksel sunucuda depolama alanı fazla olduğundan bu alan kullanılırken performansta düşüş olmaz. Fiziksel sunucular yüksek performanslı olduklarından sitede yavaşlama durumunun önüne geçebilir. Genellikle fiziksel sunucu, yüksek performanslı olması nedeniyle tercih edilir.

Fiziksel Sunucu Özellikleri Nelerdir?

Fiziksel sunucular, yüksek performans beklentisiyle güvenilirlik ve dayanıklılık hedeflenerek üretilmiştir. Kendi işlemcileri, depolama alanları ve işletim sistemleri bulunur. Fiziksel sunucular genellikle 7/24 çalışır. Fiziksel sunucuların her biri, birbirinden bağımsız olarak çalışır ve bu nedenle kendisinde bir sorun olmadığı sürece diğer sorunlardan etkilenmez.

Sanal Sunucu ve Fiziksel Sunucu Arasındaki Fark

sanal ve fiziksel sunucu arasındaki farklar nelerdir
İçeriği analiz eden Bing Image Creator tarafından oluşturulmuştur.

Bir fiziksel sunucuya mı yoksa sanal sunucuya mı ihtiyacınız olduğu noktasında kafa karışıklığı yaşıyorsanız iki sunucu türünü performans, kontrol, ölçeklenebilirlik, maliyet ve güvenlik açısından karşılaştırarak kararınızı netleştirebilirsiniz.

Maliyetler-özellikler açısından fiziksel ile sanal sunucu arasındaki farklar ve Eclit Cloud avantajları şöyle sıralanabilir;

MaliyetlerEclit CloudDonanım
Temel MaliyetlerAylık Ödeme modeli ile sunucu kaynakları karşılanır.Server + Support Bedeli
 Storage + Support Bedeli
 Backup Storage +Support Bedeli
Kurulum Maliyetiİlk Kurulum Bedeli DahilTek Seferlik İlk Kurulum Bedeli
Yönetilen Hizmetler Dedike hizmet yöneticisi, 7/24 monitoring, sunucu işletim sistemi yönetimi, firewall yönetimi Dahil1 IT personel maliyeti
Windows LisanslarıDahilWindows Server Lisans Bedeli
Sanallaştırma LisanslarıDahilSanallaştırma Lisans Bedeli
Yedekleme LisanslarıDahilYedekleme Lisans Bedeli
Elektrik & Colocation GiderleriDahilSistem Odası Barındırma Bedeli, (internet, klima, cihaz elektriği, UPS, yangın söndürme, ortam izleme cihazları)
Finansal MaliyetDahilFinansal Maliyet Bedeli
Kaynak Artışı1 saat içerisindeEk Donanım Temini Artı Maliyeti (RAM-DİSK artırımı vb.+ firewall)
Network GüvenlikDahilFirewall + Switch +Support Bedeli
 GüvenlikDahilAntivirüs Bedeli
 GüvenlikDahil5651 Loglama Bedeli
ÖzelliklerEclit CloudDonanım
FiyatlandırmaEclit’in aylık ödeme ve büyüdükçe öde modelleriyle esnek, makul ve öngörülebilir aylık ödemeler.Yüksek ön yatırım bedelleri ve düzenli insan kaynağı maliyeti.
İşletim MaliyetiYokEnerji ve soğutma maliyetleri.
Şirkette Fiziki Alan İhtiyacıYokVar
Kurulum EforuSadece arayüz kurulumu ve bir internet bağlantısı gerektirdiği için çok daha hızlı ve yalın.Fiziki ekipman satın alımı ve kurulum gerektirdiğinden daha uzun süreli, maliyetli ve zahmetli.
İnternet MaliyetleriVeri merkezi üzerinden düşük internete çıkış maliyetleri.Metro ethernet gerektiği için yüksek maliyet.
Depolama AlanıEsnek ve anlık ihtiyaca göre anında artırılabilir.Fiziki kaynaklarla sınırlı. Büyütmek için efor ve satın alma gerektiriyor.
İş SürekliliğiCoğrafi yedeklilik sayesinde herhangi bir felaket durumunda sıfır gecikmeyle iş sürekliliği.Ek yatırım maliyeti ve felaket durumunda manuel bir şekilde alternatif sunucuya geçiş gerektirdiğinden aksama riski.
GüvenlikEclit Cloud’un sunduğu üst düzey güvenlik ile verileriniz ve sistemleriniz hem siber hem fiziki tehditlere karşı her zaman güvende.Ofis ortamında tutulan donanımlar sebebiyle hem siber hem fiziki tehdit riski.
Bakım ve GüncellemelerEclit tarafından sizin için takip edilir ve en güncel teknolojilerle yönetilir.Manuel takip etmeniz ve yönetmeniz gerekir. Ekipmanların düzenli olarak yenilenmesi gerekir.
ErişimHerhangi bir cihazdan, lokasyon bağımsız erişim.Kurulum ve bakım için yerinde destek gerektirir.
 ESET-TREND MİCRO AnitivirüsHerhangi tehlikeli dosya ve saldırı olması durumunda destek gerekir.
 5651 LoglamaFW üzerinde yapılan tüm işlemlerin zaman damgalı olarak kayıt altına alınması gerekir.

İhtiyaçlarınıza çözüm bulmak noktasında harekete geçmeye karar verdiyseniz Eclit ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilir, nelere ihtiyacınız olduğunu netleştirip doğru danışmanlık ile iş süreçlerinizi daha verimli hale getirebilirsiniz.