Bulut sunucu hizmeti almayı düşünüyorsanız bulut sunucu nedir, ne işe yarar, çeşitleri nelerdir gibi sorulara cevap arıyor olabilirsiniz. Bu soruları cevapladığımız ve cloud sunucunun ne olduğunun yanı sıra avantajlarını ve çalışma mantığını da anlattığımız yazımızı okuyarak detayları inceleyebilirsiniz.
Cloud Nedir?
Cloud temelde, internet üzerinden barındırma hizmeti sunulmasına yarayan bir altyapı kaynağıdır. Bulut, dosyalarınızın üçüncü taraf sağlayıcılar tarafından korunduğu ve internet üzerinde barındırıldığı yerdir. Bir bulut sayesinde verilerinizi, dosyalarınızı bir klasöre ya da taşınabilir belleklere kaydetmenize gerek kalmaz.
Bulutun ne işe yaradığı anlaşıldıktan sonra bulut sunucu nedir sorusuna cevap aranabilir.
Bulut Sunucu Nedir?
Bulut sunucu nedir sorusu şöyle yanıtlanabilir; cloud (bulut) sunucu, web sitelerinin birden fazla sunucudan oluşan bir sunucu kümesi içinde barındırıldığı yerdir. Bulut sunucular, fiziksel sunucular üzerinde kullanılan sanallaştırma araçları ile ortaya çıkar. Son zamanlarda sıkça tercih edilen cloud server, kesintisiz hizmet ile iş süreçlerinin verimliliğini artırmayı vadeder.
Bulut Sunucu Çeşitleri Nelerdir?
Tercih edilebilecek üç çeşit bulut sunucu bulunur. Bu bulut sunucu çeşitleri; public cloud server (genel bulut sunucusu), private cloud server (özel bulut sunucusu) ve hybrid cloud (hibrit bulut) sunucudur.
Genel bulut; kullanıcılara; depolama ve uygulama gibi kaynakları uzaktan sağlayan bir sunucu modelidir. Özellikle bütçe kısıtlaması olan geliştiriciler için oldukça faydalı olabilir.
Özel bulut sunucusu ise tüm kaynakların tek bir işletmeye ait olduğu sunucu türüdür. Bulutun yalnızca işletmenize ait olması güvenliği arttırır.
Hibrit bulut sunucu ise hem özel bulut sunucu özelliklerini hem de genel bulut sunucu özelliklerini taşıyan sunucu tipidir.
Bulut Sunucu Nasıl Çalışır?
Bulut sunucu nedir ve çeşitleri nelerdir sorularının cevaplanmasının ardından bulut sunucunun nasıl çalıştığı noktasında bilgi edinmeniz gerekebilir.
Bulut sunucu, fiziksel bir sunucu üzerinde gerekli sanallaştırma araçlarıyla fiziksel sunucunun sanal bir benzerinin yaratılmasıyla oluşur. Yaratılan bu bulut sunucu sayesinde kendi dosyalarınızı ve verilerinizi bu bulutta saklayabilir, kontrol edebilirsiniz. Özelleştirilmiş bir bulut sunucunuz olduğunda kendi işlem ve hız ihtiyacınıza göre bulutu yapılandırabilirsiniz.
Bulut Sunucu (Cloud Server) Ne İşe Yarar?
Cloud server, yani bulut sunucu; işletmenizin sahip olduğu verilerin, sistemlerin ve uygulamaların güvenli şekilde çalıştırılmasını, saklanmasını, depolanmasını sağlar.
Fiziksel bir sunucuda yapılan her işlemin rahatça yapılabileceği bulut sunucu ile çok büyük veriler kolayca ve hızla işlenebilir. Bunun yanı sıra bulut sunucu, işletmeniz için en uygun hizmeti, en düşük maliyetli şekilde almanıza yardımcı olabilir. Cloud server, küçük-orta ölçekli işletmelere maliyet, hız ve güvenilirlik açısından fayda sağlarken büyük işletmelere de yüksek hacimli verilerin işlenmesi, güvenli şekilde saklanması ve depolanması gibi noktalarda yardımcı olur.
Bulut Sunucu Avantajları Nelerdir?
Bulut sunucu, işletmeniz için maliyet, ölçeklenebilirlik, hız, kesintisiz hizmet, kontrol edilebilirlik gibi birçok açıdan çeşitli kolaylıklar sunar.
Bir bulut sunucunun avantajları şunlardır;
- Donanım için herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Kurulum bedeli ödemezsiniz.
- Büyüdüğün kadar öde modeli ile tasarruf edebilirsiniz.
- Normalde sunucu yönetimi için bir IT personeli istihdam etmeniz gerekirken bulut sunucuda yönetilen hizmetler kapsamında alanınızın yönetimi sizin için yapılır.
- Sanallaştırma, yedekleme lisansları gibi yenilemeniz gereken lisanslara para ödemenize gerek kalmaz.
- Bulut sunucu boyutu, işinizin hacmine göre kolayca genişletilebilir. Fiziksel bir sunucuda ek donanım maliyeti gerektirebilecek bu işlem, bulut sunucu ile bir saat gibi kısa bir sürede çözülebilir.
- İş sürekliliği açısından da bulut sunucu oldukça faydalıdır. Eclit Cloud’da coğrafi yedeklilik sayesinde herhangi bir felaket durumunda sıfır gecikmeyle iş sürekliliği sağlanır oysa fiziksel bir sunucuda manuel şekilde geçiş yapılması süreçleri aksatabilir.
- Bulut sunucu, güvenliği sağlam anlamında da büyük kolaylık sağlar. Eclit Cloud’un sunduğu üst düzey güvenlik ile verileriniz ve sistemleriniz hem siber hem fiziki tehditlere karşı her zaman güvendedir.
- Bulut sunucunuza herhangi bir konumdan, herhangi bir zamanda erişebilir böylece ekip üyelerinizle daha verimli çalışabilirsiniz.
- Fiziksel sunucu tercih ettiğinizde bakım ve güncelleme işlerini manuel olarak yapmanız gerekir. Oysa bulut sunucu kullandığınızda bakım ve güncelleme işlemleri sizin için otomatik olarak gerçekleştirilecektir.
Bulut Sunucu vs VPS
VPS, bir sanal sunucu türüdür. Fiziksel bir sunucunun, çeşitli sanallaştırmalar ile yazılımsal olarak belli kısımlara ayrılmasıyla oluşur. Böyle bakıldığında bulut sunucu ile oldukça yakın işlevlere sahip olduğu düşünülse de aralarında farklar bulunur. Bu farklar şöyle sıralanabilir:
- VPS’deki web sitelerinin performasları birbirlerinden etkilenebilir fakat bulut sunucudaki kaynaklarda birbirinden etkilenme görülmez.
- Sunucu kullanımı noktasında esneklik birçok şeyden daha önemlidir. Bu anlamda bulut sunucular, VPS’lere göre daha fazla esneklik sağlar.
- VPS’yi daha çok küçük-orta hacimli işlere sahip olan işletmeler tercih eder, bulut sunucu ise her türden işletme için işlem hacmini kapsayıcı şekilde gerçekleştirebilir.
Bulut Sunucu vs VDS
VDS (Virtual Dedicated Server), sunucu kaynaklarının donanımsal olarak ayrıldığı türdür. Bulut sunucu ile arasındaki farklar ise şöyle sıralanabilir;
- VDS kaynakları kişiseldir ve paylaşımsızdır. Bulut sunucular ise talebe göre bölünerek sitenin performans kaybı yaşamadan çalışmasını sağlar.
- VDS’in tekil yapısı nedeniyle veri kaybı ihtimali söz konusu olabilir. Bulut sunucuda ise veri kaybı ihtimali söz konusu değildir.
- VDS, yüksek uptime oranı gerektiren web siteleri için uygun değildir. Bulut sunucuda ise böyle bir sorun bulunmaz.
- VDS’te donanımsal olarak sunucu kaynakları bölümlere ayrılır, bulut sunucuda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla da bulut sunucular, VDS’lerden daha fazla sunucu kaynağı sağlar.