Skip to main content

Yük dengeleyici olarak bilinen load balancer nedir, çeşitleri nelerdir, nasıl çalışır gibi soruların cevapları için hazırladığımız kapsamlı load balancer rehberini okumaya devam edebilirsiniz.

Load Balancer Nedir?

Yük dengeleyici olarak da bilinen load balancer, bir uygulama ya da ağ üzerindeki trafiği, birden fazla sunucuya eşit şekilde dağıtan sistemdir. Load balancer sayesinde tek bir sunucunun aşırı yüklenmesi engellenir, böylece performans artırılır. Performansın artması hizmet sürekliliğini destekler. İş yükünü ölçeklemeyi sağlar.

Load balancer nedir sorusu cevaplandıktan sonra network load balancer nedir, sorusunu da cevaplamak gerekir.

Load Balancer Nedir? Nasıl Çalışır?
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.


Network Load Balancer Nedir?

Network load balancer (NLB), OSI’nin 4. katmanında çalışan bir yük dengeleyici türüdür. Bu nedenle NLB, “katman 4 yük dengeleyici” olarak da bilinir.

Network load balancer’ın görevi; karmaşık yönlendirme protokolleri ile uğraşmaya gerek kalmadan, ağ trafiğini dengeli olacak şekilde sanal sunucular ya da sanal makineler üzerine dağıtmaktır.

Load balancer nedir, network load balancer nedir gibi sorular cevaplanarak load balancer’ın ne olduğu açıklandıktan sonra bir de ne işe yaradığına ve nasıl çalıştığına bakmak gerek.

Load Balancer Ne İşe Yarar?

Yük dağılımı nedir, nasıl yapılır soruları akla geldiğinde bu soruların cevaplanabilmesi için önce load balancer’ın ne işe yaradığına göz atmak gerekir.

Load balancer görevleri:

  • Trafik dağıtımını sağlamak
  • Yük dengesini kurmak
  • Performans sürekliliği, yani kesintisiz hizmet sunmak
  • Yüksek erişilebilirlik sağlamak

olarak sıralanabilir.

Load balancer, yük dengesini göz önünde bulundurarak gelen istekleri, farklı sunuculara yönlendirir ve bu sayede sunucular arasındaki yükü eşitler. Böylece sunucular en uygun performansta çalışır. Ayrıca yükün farklı sunucular arasında dağıtılması riski de azaltır. Bir sunucu yanıt vermediğinde, diğer sunucu ya da sunucular işi devam ettirerek performans kaybı olmasını önler. Bunun yanı sıra yüksek erişilebilirlik sayesinde hizmetlerin daima erişilebilir olmasını sağlar.

Load Balancer Türleri Nelerdir?

Load balancer’lar, donanım ve yazılım tabanlı olarak iki türe ayrılırlar. Trafiği nasıl yönettiklerine ve hangi katmanda çalıştıklarına göre de sınıflandırıldıkları olur.

  • Donanım tabanlı load balancer

Fiziksel cihazlar üzerinde çalışan donanımsal load balancer, genellikle büyük verilerin yönetiminde kullanılır. Çok büyük miktarda veri işleme kapasitesine sahiptir. Büyük veri merkezleri ve kurumsal ağlar için idealdir.

  • Yazılım tabanlı load balancer

Sanal ortamlar ya da bulut ortamlarında kullanılır. Donanım tabanlıya göre daha uygun maliyetli ve daha esnektir. Yazılımsal trafik yönetimi gerçekleştirir.

Load Balancer Nasıl Çalışır?

Load balancer, gelen ağ trafiğini birden fazla sunucuya aktararak trafiği dengeler. Load balancer nasıl çalışır sorusu şöyle cevaplanabilir:

Load balancer, gelen trafiği karşılar. Kullanıcı, web sitesine erişmek için bir istek yollar. Bu isteği, load balancer karşılar. Kullanıcıdan gelen istek doğrudan sunuculara değil, kısa bir süreliğine load balancer’a yönlendirilir. Load balancer, dağıtım stratejisini belirler ve isteği, uygun sunucuya yönlendirir.

Bunun yanı sıra load balancer, sürekli olarak sunucuların sağlıklı olup olmadığını test eder. Belli bir süre yanıt vermeyen sunucu, performansın etkilenmemesi adına devre dışı bırakılır. Ayrıca eğer bir sunucu arızalanırsa, hizmetin kesintiye uğramaması için load balancer, hizmeti sağlıklı bir sunucuya yönlendirerek kesintisiz hizmet sağlar.

Load Balancer Nedir? Nasıl Çalışır?
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.


Load Balancer Avantajları Nelerdir?

Load balancer avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Dengeleyici görevi görerek aşırı yüklenmeyi önler.
  • Aşırı yüklenmenin önlenmesi ve yükün dağıtılması sayesinde yüksek performans korunur.
  • Talepler ölçeklenebilir ve yönetilebilir hâle gelir.
  • Sunucu sağlığı, load balancer tarafından kontrol edilir. Yanıt vermeyen sunucular üzerindeki yük, diğer sunuculara aktarılarak kesintisiz hizmet sağlanır.
  • Yüksek performans hedefi sayesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmanızı sağlar.

Eclit ile Yönetilen Load Balancer

Eclit Yönetilen Load Balancer hizmeti ile web uygulamalarınızın yükünü dengeler ve load balancer’ın güvenlik duvarı işlevi ile saldıralara karşı koruma sağlarız.

Yüksek performans, siber güvenlik ve kesintisiz hizmet konusunda Eclit Yönetilen Load Balancer’a güvenin, teknolojiyi sizin için kolaylaştıralım.

Eclit’in network ve güvenlik hizmetlerini buradan inceleyebilirsiniz. Yönetilen load balancer hizmeti almak için bize ulaşın!