Skip to main content

Sıklıkla adından bahsedilen, “felaket kurtarma” olarak da bilinen disaster recovery nedir? Kimler için önemlidir? DRaaS nasıl kurulur? gibi soruların cevaplarına gelin, birlikte göz atalım!

disaster recovery as a service
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

Disaster Recovery (Felaket Kurtarma) Nedir?

Felaket kurtarma olarak da bilinen disaster recovery nedir, sorusu şöyle cevaplanabilir: herhangi bir doğal afet ya da kriz anında, işletmelerin verilerini ve sistemlerini kurtarmayı amaçlayan bulut tabanlı bir kurtarma çözümüdür.

Her işletme, birçok farklı sebepten veri kaybı ya da sistem çökmesi yaşayabilir. Bu gibi bir durum, iş sürekliliğini oldukça kötü etkileyeceğinden, felaket kurtarma hizmeti almak oldukça kritiktir.

DRaas Neden Önemli?

İşletmelerin iş sürekliliği için oldukça kritik olan felaket kurtarmanın ne olduğunu açıklayarak felaket kurtarma nedir, sorusunu cevapladık. Peki, disaster recovery olarak da bilinen felaket kurtarma hizmeti almak neden önemli?

DRaas’ın işletmeler için önemli olmasının sebepleri şunlardır:

  • İş sürekliliğini sağlar

İş sürekliliğinin sağlanması konusu, her işletme için öncelik sırası yüksek konulardandır. İşin aksaması ya da devam edemez hâle gelmesi, büyük kayıplara yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir felaket durumu yaşanmadan, belirsizliğe hazırlıklı olmak her zaman avantajlıdır. İş sürekliliğinin sağlanması için DRaaS hizmeti tercih edilebilir.

  • Veri kaybının önüne geçer

Beklenmedik felaketler yaşandığında genellikle veri kaybı kaçınılmaz olur. Veri kaybının önüne geçmek için felaket kurtarma hizmeti tercih edilebilir. DRaas; verilerin düzenli olarak yedeklenmesini sağladığı için veri kaybı yaşamadan, verilerinizin hızla geri yüklenmesine yardımcı olur.

  • Maliyeti düşürür

Kendi felaket kurtarma altyapınızı kurmak zorlu ve maliyetli olabilir. Bunun yerine üçüncü taraf bir sağlayıcıdan DRaaS hizmeti alırsanız, bu bulut tabanlı bir hizmet olduğundan donanım ve yazılım altyapısına sahip olmanıza gerek kalmaz. Böylece uygun maliyetli bir felaket kurtarma çözümüne sahip olursunuz.

  • Operasyonel kesintileri minimuma indirir

DRaaS hizmeti, düzenli olarak yedekleme yaptığından verileri hızla sistemlerinize geri yükleyebilir. Bu sayede operasyonel kesintileri minimuma indirerek süreçlerin sorunsuz ilerlemesini sağlar.

  • Esneklik & ölçeklenebilirlik

Felaket kurtarma hizmeti, işletmenin ihtiyaçlarına göre şekillenebilir. Esnek ve ölçeklenebilir olması tercih edilme nedenlerinden biridir. Kendi veri yükünüze ya da sistemlerinize göre nasıl bir felaket kurtarma hizmetine sahip olmak istediğinizi seçebilirsiniz.

  • Teknik ekip desteği

Bir DRaaS çözümü satın aldığınızda size süreç konusunda destek verebilecek, işinde uzman bir teknik ekiple birlikte çalışabilirsiniz. Süreç esnasında herhangi bir problemde teknik ekip, desteğini sunar.

  • IT yükünü hafifletir

Felaket kurtarma hizmeti, veri yedeklemesi gibi süreçleri otomatik olarak gerçekleştirdiğinden IT yükünüz azalmış olur. IT yükünüzün hafiflemesi yönetim kolaylığı sağlar.

  • Felaket kurtarma planı test edilebilir

Düzenli gerçekleşen testler ile felaket kurtarma planının işlevli olup olmadığı test edilebilir. Bu da herhangi bir felaket anında, hizmetin işe yarayıp yaramayacağını anlamanıza yardımcı olabilir.

Disaster recovery as a service
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

Hangi Tür İşletmeler DRaaS Kullanmalı?

Felaket kurtarma hizmeti, aslında her ölçekten işletmeye uygundur. Çünkü tüm işletmeler, olası bir felaket durumuna hazırlıklı olmalıdır.

Küçük işletmeler, DRaaS’ı maliyet avantajı ve IT yüklerini azaltmak konusundaki başarısı için tercih ederken daha büyük ölçekli işletmeler, DRaaS’ı, karmaşık altyapılarını korumak ve iş sürekliliğini sağlamak için tercih eder.

DRaaS Nasıl Kurulur?

DRaaS nedir, önemi nedir gibi soruları cevapladıktan sonra DRaaS sahibi olmaya karar verdiyseniz DRaaS’ın nasıl kurulduğu sorusunun cevabına ihtiyaç duyabilirsiniz.

DRaaS kurulumu:

DRaaS kurulumu, işletmeden işletmeye değişebilir. İşletme ihtiyaçlarına göre belirlenen gerekliliklerle ilerleyen kurulumda genel süreç ise şöyledir:

  • İhtiyaç analizi yapılır.

Bu analizde; hangi verilerin ve sistemlerin kurtarılmasının öncelikli olduğundan kesintinin ne kadar sürebileceğine kadar birçok önemli nokta belirlenir.

  • DRaaS sağlayıcısı seçilir.

İhtiyaçlarınıza uygun çözümler sunabilecek bir DRaaS sağlayıcısı seçerek süreci başlatmalısınız.

  • Hizmet sağlayıcı ile gerekli sözleşmeler yapılır.

Hizmet sağlayıcınız ile sözleşme şartlarını belirlemeli ve altyapı entegrasyonu sürecini planlamalısınız.

  • Yedekleme ve kurtarma planı oluşturulmalı.

Tüm bu süreçlerin ardından hizmet sağlayıcınız ile birlikte bir yedekleme ve kurtarma planı oluşturmalısınız.

  • Kurtarma planı test edilmeli.

Oluşturduğunuz kurtarma planının, olağanüstü durumlarda işe yarayıp yaramadığını anlamak için planınızı test etmeli, gerekli kontrolleri gerçekleştirmelisiniz.

  • Çalışanlarınız bilgilendirilmeli.

İlgili süreçleri tamamladıktan sonra herhangi bir felaket durumunda, yetkili kişileri, nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirmelisiniz.


Eclit ile Felaket Kurtarma (DRaas) Yönetimi

Eclit Felaket Kurtarma hizmeti ile olası bir doğal afet durumundan siber saldırılara kadar her türlü felaket durumundan korunabilirsiniz. İşletmenize uygun esnek ve ölçeklenebilir DRaaS çözümleri ile verilerinizi korur ve yedekleriz. Daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz!