Skip to main content

Periyodik güncellemelerle ağın etkin kalmasını sağlayan, performansı artıran ve iş sürekliliğini destekleyen SD WAN ne işe yarar, nasıl çalışır, SDN nedir, SD WAN avantajları nelerdir gibi soruların detaylı cevapları için içeriğimizi okumaya devam edin!

SD WAN Nedir?

Yazılım tabanlı geniş alan ağı olarak da bilinen SD WAN, çeşitli WAN bağlantılarına (geniş bant internet, LTE, 4G gibi) uygulanan SDN teknolojisinin özel bir uygulamasıdır. SD WAN, geniş alan ağlarını daha esnek hâle getirmeye yarar. Kritik olan noktası; Uzak coğrafi konumlardaki ofis, veri merkezi ya da işletme ağlarını birbirlerine başarı ile bağlayabilmesidir.

SD WAN Bileşenleri Nelerdir?

Uygulama performansının artırılması ve iş sürekliliğini sağlayan SD WAN, dört temel merkezi bileşene dayanır.

Bunlar; 

  • VPN’leri desteklemesi,
  • Çoklu bağlantı türlerini desteklemesi,
  • Dinamik yol seçimini yapabilmesi,
  • WAN yönetimi için kolay bir arayüz sağlamasıdır.
sd-wan nedir

SD WAN Nasıl Çalışır?

SD WAN nedir, sorusu cevaplandıktan sonra SD WAN teknolojisinin nasıl çalıştığına da değinmek gerekir.

SD WAN, SDN teknolojisinin özel bir uygulaması olduğundan yeni nesil bir ağ performansı olduğu söylenebilir. SD WAN, birçok WAN bağlantısını aynı anda kullanabilir. En önemli işlevlerinden biri; İdeal perfomans kanallarını belirlemesi ve trafiği olması gereken bağlantı yoluna yönlendirmesidir. Böylece kullanıcıyı, veri merkezi üzerinden buluttaki bir uygulamaya bağlayabilir.

SD WAN kullanımındaki temel avantaj; uygulama performansını artırması, yüksek kaliteli kullanıcı deneyimi sunarak iş üretkenliğini ve çevikliğini artırmasıdır. Tüm bunlar BT süreçlerinin çevikliğine katkı sağlar.

SD WAN Ne İşe Yarar?

SD WAN, teknolojinin gelişmesiyle birlikte iş süreçlerinde esnekliği ve çevikliği ön plana alan, bu bağlamda bulut hizmetlerine geçiş yapan şirketler için özellikle değerli. Önceden çalışanlar, iş uygulamalarına erişmek için geleneksel veri merkezlerini kullanırken şimdi bulut tabanlı hizmetler üzerinden aynı uygulamalara erişebiliyorlar. SD WAN da tam olarak bu noktada, sağladığı esneklik ve çeviklik ile devreye giriyor.

Standard WAN artık belli başlı performans beklentilerini, en optimal şekilde karşılayamayabilir. Oysa SD WAN, birçok WAN bağlantısını aynı anda kullanabildiğinden ve en optimal trafik kanalını belirleyip trafiği oraya yönlendirebildiğinden sürekliliği destekliyor. Daha düşük maliyet ile daha iyi performans sağlayabilen SD WAN, bu avantajları nedeniyle tercih ediliyor.

SD-Wan Nedir? Ne İşe Yarar?

SD WAN Avantajları Nelerdir?

SD WAN nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır gibi soruların ardından SD WAN’ın tercih edilmesinin asıl sebeplerinden derinlemesine bahsetmek iyi olacaktır. SD WAN’ın birçok avantajı bulunur. SD WAN avantajları şöyle sıralanabilir:

  • Maliyeti düşürür.  Kritik olmayan WAN trafiğini özel MPLS bağlantılarından geniş bant Internet’e taşımayı kolaylaştırır.
  • SD WAN, çoklu bağlantı esnekliği sağlar.
  • Kolay yönetilebilirdir.  Ağın merkezi bir kontrol cihazından kolayca yönetilebilir. Ağ uzmanlarının SD WAN dağıtımları için uzak konumlara gitmeleri gerekmez.
  • Ağ mühendisleri, SD WAN sayesinde taleplere hızl cevap verebilir ve mevcut servislerde gerekli değişiklikleri hızla yapabilir.
  • SD WAN, bağlantı sağlığını izler, trafiği dinamik şekilde yönetir.
  • SD WAN, gerçek zamanlı trafik yönetimi sunar. Ağlar sürekli izlenir, bir bağlantı başarısız olduğunda trafik hızla yeniden yönlendirilir.
  • Bulut tabanlı uygulamalar için coğrafi konum fark etmeksizin veri merkezlerini ve işletme ağlarını birbirine bağlar.
  • SD WAN, geleneksel WAN’daki darboğazları ve gecikmeleri azaltır.
  • Daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyan sitelere, hızlı çözümler sunar.

SD WAN Kimler İçin Gerekli?

SD WAN, birçok sebepten tercih edilebilir. Fazla kapasiteye ihtiyaç duyabilecek, ağ trafiğinin izlenmesini ve yönetilmesini isteyen, düşük maliyetle yüksek performans hizmeti almak isteyen tüm işletmeler, SD WAN teknolojisini tercih edebilir. Özellikle bulut hizmetlerinden faydalanan işletmeler için SD WAN oldukça avantajlıdır. Kısacası SD WAN; uygulama performansını artırması, yüksek kaliteli kullanıcı deneyimi sunarak iş üretkenliğini ve çevikliğini artırması nedeniyle tercih edilebilir.

SD WAN İçin Eclit

Periyodik güncellemeler ve etkin SD WAN yönetimi, ağın güncel kalmasını sağlar, performansı artırır ve iş sürekliliğini destekler. Siz de SD WAN hizmeti almak ve iş sürekliliğinizi desteklemek isterseniz bize ulaşarak size uygun hizmetler için teklif alabilirsiniz.