Skip to main content
SaaS entegrasyonu nedir?
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

SaaS Entegrasyonu, SaaS (Software as a Service) yazılımlarınızın mevcut sistemleriniz ve uygulamalarınızla sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını ve entegre olmasını sağlar. Bu sayede farklı bulut tabanlı yazılımlar birbiriyle uyumlu çalışarak iş süreçlerinizin kesintisiz ilerlemesine yardımcı olur. Ayrıca farklı ekiplerin kullandığı SaaS yazılımları birbirine bağlanarak şirket içinde kesintisiz veri akışı ve etkin iletişim sağlanır. 

SaaS Entegrasyonu Neden Gerekli? 

İşletmeler, karmaşık operasyonları için farklı SaaS yazılımlarını birlikte kullanıyor. Bu yazılımların arasında doğru entegrasyonun olmaması operasyonlarda ve verilerde kesintiye yol açabilir. Operasyonlarınızda süreklilik için doğru bağlantıyı kurmak ve SaaS yazılımlarınızı birbirleri ve sistemleriniz ile entegre etmek gereklidir. SaaS entegrasyonu, manuel işlemleri otomatikleştirerek çalışanlarınızı repetitif işlerden kurtarır ve asıl stratejik operasyonlarına odaklanabilmelerini sağlar. Böylece hem zaman hem de maliyetten tasarruf edersiniz. Örneğin firmanızdaki stok yönetimi operasyonlarınızda doğru verilere sahip olmanız hem optimum stokları elinizde bulundurmanızı sağlar sizi hem eksik hem de fazla stok riskinden kurtarır. Böylece ekstra maliyetlerle kaşılaşmazsınız. 

SaaS Entegrasyonunun Avantajları 

Verimlilik ve Otomasyon: 

SaaS entegrasyonu manuel veri girişlerini otomatikleştirir. Böylece iş süreçleriniz daha verimli ve doğru gerçekleşir. Çalışanlar repetetif işler yerine yaratıcı ve inovatif işlerine odaklanabilir. 

Veri Tutarlılığı: 

Manuel veri girişleri hatalara açıktır, yanlış veriler, eksik veriler gibi hatalar iş süreçlerinizde kesintiye sebep olur. SaaS entegrasyonu ile yazılımlarınızı doğru veri kaynağına bağlayarak veri tutarlılığı sağlarsınız. 

Müşteri Deneyimi: 

Müşteri verilerini sakladığınız SaaS yazılımları diğer yazılımlar ile entegre olarak müşteri verilerinize daha kolay erişmenizi sağlar. Müşterilerin yaşadığı deneyimi de göz önünde bulundurarak hizmetinizi geliştirebilir ve kişiselleştirebilirsiniz. 

Zaman ve Maliyet Tasarrufu: 

Manuel işleri otomatikleştirmek zamandan tasarruf eder, ayrıca veri girişlerindeki hataları önleyerek doğru ve optimize stok yönetimi sağlar. Böylece maliyetten de tasarruf edilmiş olur. 

Operasyonel Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: 

SaaS entegrasyonu, operasyonlarınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun SaaS yazılımı seçmenizde size esneklik sağlar, kullandığınız yazılımlar entegrasyon sayesinde birlikte kolaylıkla çalışabilir. 

SaaS Entegrasyonu Türleri 

Doğrudan ( Point-to-point) Entegrasyon 

İki SaaS yazılımını doğrudan veri akışı ve iletişim sağlancak şekilde entegre etmektir. Doğrudan entegrasyonda yazılımların arasında aracı bulunmaz, yazılımlar direkt olacak şekilde birbiri ile iletişimdedir. 

API Tabanlı Entegrasyon 

API tabanlı entegrasyon, iki veya daha fazla yazılımı belirli kurallar çercevesinde API üzerinden veri ve iletişim sağlayabilecek şekilde bağlamaya denir. 

iPaaS (Integration Platform as a Service) Çözümleri 

iPaaS çözümleri, bulut tabanlı iletişim sağlayıcılarıdır. iPaaS yazılımlar ve sistemler arası iletişim sağlar. Böylece farklı sistemler entegre olabilir ve iş süreçlerinde iyileşme sağlanır. 

Webhooks Tabanlı Entegrasyon 

Webhooks, SaaS tabanlı uygulamaların arasında gerçek zamanlı veri akışını sağlar. Webhook tabanlı entegrasyon gerçek zamanlı veri akışı sağladığından zamandan ve iş gücünden tasarruf eder. 

Popüler SaaS Entegrasyon Örnekleri 

İşte günümüzde kullanılan bazı popular SaaS entegrasyon örnekleri: 

CRM ve E-Posta Pazarlama Entegrasyonu:

CRM ile e-posta pazarlama uygulamanızı entegre ederek müşterilere kişiselleştirilmiş e-posta kampanyaları oluşturabilirsiniz. 

  •   HubSpot – Mailchimp 
  • Salesforce – ActiveCampaign 

E-Ticaret ve Muhasebe Yazılımı Entegrasyonu:

E-ticaret ve muhasebe yazılımlarının entegrasyonu ile sipariş ve faturalama süreçlerini otomatikleştirebilirsiniz.  

  • Shopify – QuickBooks 
  • WooCommerce – Xero 

ERP ve CRM Entegrasyonu:

Finans ve satış süreçlerini entegre ederek müşteri ilişkileri daha doğru yönetilir. Veriler tutarlı olur ve uyuşmamazlıklar en aza indirgenir. 

  • SAP – Salesforce 
  • Microsoft Dynamics 365 – HubSpot 

SaaS Entegrasyonunun Zorlukları: 

SaaS entegrasyonu işletmeniz için birçok avantaj sunsa da bazı zorlukları beraberinde getirebilir fakat bunların tümü, doğru entegrasyon ile çözülebilecek şeylerdir.

Güvenlik ve Veri Gizliliği: 

SaaS ennetgrasyonu sayesinde verileriniz farklı uygulamalar arasında aktarılabilir. Fakat verilerinizin sürekli olarak farklı platformlara aktarılması, güvenlik açıklarına da neden olabilir. Veri güvenliğini sağlamak adına yetkilendirmelerinizi ve şifrelerinizi iyi yönetmeniz gerekir.  

Maliyetler: 

Bazı SaaS uygulamalarını entegre etmek için üçüncü taraf uygulamalar kullanmanız veya özel yazılım geliştirme çözümlerinden yararlanmanız gerekbilir. Bu tür hizmetler ise genelde ek maliyet olarak firmalara yansır. 

Uyumluluk Sorunları: 

Farklı SaaS uygulamaları ve sistemleriniz arasında uyumluluk sorunları olabilir. Bu durum da entegrasyonu zorlaştırır ve karmaşık bir hale getirir.