Skip to main content

2024 yılı, MSP (Yönetilen Hizmet Sağlayıcısı) pazarında önemli gelişmelere sahne oldu. Global IT harcamaları arttı. Gartner, 2024 yılında global IT harcamalarının %7,2 artarak 5,3 trilyon doları aşacağını tahmin etmişti. 2025 yılı içinse bunun daha da artarak %9,3’lük bir büyümeyle 5,74 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Gittikçe büyüyen ve değer kazanan MSP pazarında 2025’te yönetilen hizmet sağlayıcılarını neler bekliyor? MSP’lerden beklentiler neler?

Birlikte göz atalım.

2025’te MSP Yatırımları Artacak mı?

2025'te MSP Pazarı

Global birçok şirketin yürüttüğü çeşitli anketlere göre 2025 yılında MSP pazarının büyümeye devam edeceği öngörülüyor. Örneğin; Jumpcloud’un ABD, Avustralya ve İngiltere genelindeki 900 IT uzmanıyla yaptığı bir ankete göre 2024’te MSP’ye yatırım yapılması fikri güçlenmiş.

2025’te bir yönetilen hizmetler sağlayıcısından hizmet alacağını belirten şirketlerin oranı 2024’ün 2. çeyreğinde %67 iken 4.çeyrekte %9 artarak %76 oranına yükselmiş.

2024 sonu itibarıyla anket katılımcılarının %76’sı 2025 ve sonrasında bir MSP yatırımı yapacağını belirtmiş.

Yine ikinci çeyrekte kararsız olduğunu belirten %17’lik kesim, 2024’ün son çeyreğinde soruya olumlu cevap vermiş ve kararsızların oranı %7 azalmış.

Yatırım yapmayı düşünmüyoruz diyenlerin sayısı ise %16’dan %14’e gerilemiş.

Tüm bunlar, 2025 ve sonrasında MSP pazarının büyüyeceğine dair ipuçları sunuyor.

Ayrıca Synergy Research Group’un, Cloud Market Growth Surge Continues in Q3 araştırmasına göre Son dört çeyrekte pazar neredeyse 16 milyar dolar büyüdü, önceki dört çeyrekte ise bu rakam 10 milyar dolardı. Bu büyümede yapay zekanın büyük etkisi olduğu da vurgulanıyor.

Bir MSP (Yönetilen Hizmet Sağlayıcısı) IT yönetiminizde ne kadar rol oynuyor?

Yine bir Jumpcloud araştırmasına göre 2024 yılında, bir hizmet sağlayıcısı IT yönetiminizde ne kadar rol oynuyor sorusuna verilen cevaplar şöyle:

%29 Bir MSP tamamen bizim IT programımızı yönetiyor: Şirketlerin %29’u, teknoloji, süreçler ve destek dahil olmak üzere tüm IT işlerini bir MSP’ye tamamen devretmiş durumda. (2024’te ise oran %5 artarak %34’e ulaşmış.)

%47 Bir MSP iç IT ekibimizi destekliyor: Şirketlerin %47’si, kendi iç IT ekibine ek olarak bir MSP’den destek alıyor. (Burada oran %41’e düşmüş)

%12 Bir MSP’yi değerlendiriyoruz ancak şu anda çalışmıyoruz (2023): 2023 yılında şirketlerin %12’si bir MSP ile çalışmayı değerlendiriyordu. (Bu oran 2024’te %17’ye yükselmiş.)

%12 Bir MSP ile çalışmıyoruz ve şu an için planlamıyoruz (2023): 2023 yılında şirketlerin %12’si bir MSP ile çalışmıyor ve planlamıyordu. (Bu oran 2024’te %7’ye düşmüş.)

Yani: Gelecekte bir MSP ile çalışmayı hedefleyen ve henüz bir MSP’ye sahip olmayan %5’lik bir kesim var, potansiyel artmış görünüyor. Sonuçlar, MSP kullanımının giderek arttığını ve şirketlerin IT işlerini dış kaynaklara devretmeye daha açık olduğunu gösteriyor.

Hizmet Alıcıların, MSP’lerin Güvenlik Önlemleri Noktasında Endişeleri Var!

Hizmet alıcılar, MSP’lerin aldıklarını güvenlik önlemleri noktasında endişlere sahipler. Özellikle KOBİ’lerde, MSP’lerin siber güvenlik süreçlerini nasıl yönettikleri konusunda artan bazı endişeler mevcut. Bu endişeler 2024 sonunda da artmaya devam ediyor. Bunun bir fırsat olduğunu anlayıp şeffaflık ve kapsayıcılık gösteren şirketlerde %5 oranında bir büyüme olduğu görülüyor. Güçlü bir “siber güvenlik”planı önemli.

Rekabette Güçlü Kalabilmek İçin AI Önemli Olacak!

SmarterMSP’ye göre sektör büyüdükçe beklentiler de genişlemeye başlayacak. Beklentiler genişledikçe rekabet etme noktasında gücün korunması için “yeniliklere” adapte olmak ve onları işlerimize entegre etmek gerekecek.

Örneğin; AI ile sağlanan otomatikleştirilmiş işlemler, müşteri hizmetlerini geliştirecek. Müşteri ile ilgili süreçleri güçlendiren şirketler, sorun çözme, hızlı cevap verme gibi alanlarad güçlenerek rekabet avantajı yakalayabilecekler.

Hizmet Alıcılar, MSP’lerin 2025’te Neyi Geliştirmesini İstiyor?

2025'te MSP Pazarı

Burada öne çıkan en kritik alt başlıklardan biri uygulama/araç yönetimi. Hizmet alıcılar, MSP’lerin şu an halihazırda yönetmediği, sahip oldukları uygulamaları da yönetmelerini istiyor. Jumpcloud araştırmasına göre bu konudaki öne çıkan veriler ise şöyle:

  • %45 Google Workspace: Katılımcıların %45’i, MSP’lerinin Google Workspace’i yönetmesini istiyor. Bu, Gmail, Google Drive, Google Calendar gibi Google’ın üretkenlik araçlarının yönetiminden bahsediyor.  (Özellikle son 10-15 yılda kurulan şirketler arasında Google Workspace kullanımı giderek artıyor.)
  • %60 Kendi SaaS Uygulamalarımız: Katılımcıların %60’ı, MSP’lerinin şirketin özel olarak kullandığı SaaS uygulamalarını yönetmesini istiyor. SaaS (Software as a Service), bulut tabanlı yazılım anlamına gelir ve şirketlerin kendi özel olarak kullandığı yazılımları ifade eder.
  • %41 Genişletilmiş Cihaz Yönetimi (Linux, Android vb.): Katılımcıların %41’i, MSP’lerinin sadece Windows bilgisayarları değil, aynı zamanda Linux, Android gibi farklı işletim sistemlerinde çalışan cihazları da yönetmesini istiyor.

Tabii ki araç/uygulama yönetiminin yanı sıra karşımıza 2025 yılı beklentilerinin belki de en büyüğü olan siber güvenlik meselesi çıkıyor. Siber güvenlik ile ilgili veriler ise şöyle:

  • %64 Siber Güvenlik: Katılımcıların %64’ü, MSP’lerinin şirketin siber güvenliğini yönetmesini istiyor. Bu, siber saldırılara karşı koruma, veri güvenliği gibi konuları kapsar.

Yine siber güvenlik ihtiyacı oldukça yüksek.

Son olarak…

Belki de 2025 için en kritik olan kısım:

Potansiyel Müşteriler MSP’lerini Nasıl Buluyor?

2025'te MSP Pazarı

Potansiyel müşteriler, MSP’leri seçerken tabii ki güvenlik, ürün/hizmet çeşitliliği, kârlılık gibi faktörleri önceliklendirse de MSP’yi bulma noktasında 2024 verileri, bize ilgi çekici bir istatistik sunuyor.

Yapılan anketlere göre 2024’te (KOBİ’ler) %45 oranıyla büyük kesim, MSP sağlayıcısını çevrimiçi araştırmalar sonucunda bulmuş. %41’lik kesim ise referans ile MSP’sini seçmiş. Geriye kalan %14’lük kesim ise birbirinden farklı şekillerde bulmuş.

Bu verilerde dikkat edilmesi gereken kısım özellikle büyük çoğunluğu yakalayıp, potansiyelin dönüşmesini sağlayan dijital pazarlama kısmı. Bu kısım, 2025 yılında dijital pazarlama alanına neden yatırım yapılması gerektiğini gösteriyor. SEO ve performans pazarlaması ile marka görünürlüğünün dijitalde artırılması tavsiye ediliyor.

Yönetilen hizmetler hakkında bilgi almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz!

Kaynaklar:

Jumpcloud, Jumpcloud’s Q4 2024 Partner Roadmap

Gartner, Gartner Forecasts Worldwide IT Spending to Grow 9.3% in 2025

SmarterMSP, 2025 IT spending forecast: Big growth ahead for MSPs

Deskday, Top 7 Managed Service Provider (MSP) Trends 2025

Synergy Research Group, Cloud Market Growth Surge Continues in Q3

Canalys, MSP Predictions 2024