Skip to main content
DevOps Nedir? DevOps Prensipleri ve Faydaları Nedir?
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

DevOps, geliştirme (development) ve operasyonun (operation) birleşimidir. DevOps; yazılım geliştirme ve operasyon süreçlerinin arasındaki engelleri kaldırarak iletişimi kolaylaştırır ve destekler. DevOps yazılım geliştirmenin kısaltılması ve kolaylaştırılmasına destek olan süreçler bütünüdür. 

DevOps’un Temel Bileşenleri 

DevOps’un yazılım geliştirme uygulamarını kolaylaştırması ve iyileştirmesini mümkün kılan bazı temel bileşenler şunlardır: 

Sürekli Entegrasyon (CI): 

Yazılım geliştiricilerin sürekli olarak yaptıkları değişiklik ve yenilikleri ana koda küçük paketler halinde entegre etmesine sürekli entegrasyon denir.  

Sürekli Teslimat (CD): 

Sürekli teslimat, sürekli entegrasyon (CI) sürecinin devamı niteliğindedir. Sürekli teslimat, yazılımın müşteri hızlı ve hatasız bir biçimde ulaşması için yapılan otomatikleştirimiş bir uygulamadır. Bu uygulama; test etme, yapılandırma, geri bildirim gibi süreçleri kapsar. 

Otomasyon: 

Otomasyon, yazılım geliştiriciler için işleri kolaylaştırmada çok önemlidir; otomasyon sayesinde yazılımlar hızlı ve doğru bir şekilde geliştirilir, insan hataları en aza indirgenir. Test, dağıtım ve izleme süreçlerini otomatikleştirir. 

İzleme ve Geri Bildirim: 

Sürekli izleme, yazılımın her aşamasına entegre edilir böylece yazılımın her aşamasında performans ve güvenlik izlenebilir. Sürekli geri bildirim ile de yazılım sürekli olarak iyileştirilir ve anlık sorunlar tespit edilerek hızlıca müdahale edilir. 

DevOps’un Faydaları 

DevOps işletmenizde bir çok açıdan yazılım ve operasyon ekiplerinize kolaylık sağlar. İşte DevOps’un işletmenize sağlayacağı bazı faydalar: 

Hız 

DevOps yazılım geliştirme sürecini hızlandırır, yazılımlar otomatikleştirilmiş test ve izleme gibi süreçler sayesinde piyasa daha hızlı sürülür. 

Güvenilirlik 

Otomatik testler ve izleme sayesinde hatalar daha hızlı tespit edilir böylece hatalara karşı tepki süreniz azalmış olur. 

Gelişmiş Güvenlik (DevSecOps) 

Sürekli izleme, olay müdahalesi ve otomatik güvenlik testleri sayesinde güvenlik açıkları önlenir, böylece çıkabilecek farklı maliyetlerden de kurtulunmuş olur. Sürekli güvenlik uygulamaları da yazılım sürecinin en başından itibaren sürece entegre edilir, bu şekilde yazılım her zaman güvenli olur. 

İletişim Kolaylığı 

DevOps, yazılım (Dev) ile operasyon (Ops) arasındaki iletişimi güçlendirir. Operasyon yazılım geliştirme süercine daha entegre bir şekilde çalışır ve iş birliği artar. 

Maliyet Tasarrufu 

Otomasyon ve hızlı teslimat, operasyon maliyetlerini azaltır. Böylece yazılım geliştirme daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilir. 

DevOps’un Temel Prensipleri 

DevOps yaklaşımının başarılı olması için bazı prensipleri uygulamalısınız: 

İş Birliği ve İletişim 

DevOps yaklaşımının kurmunuzda başarılı olması için yazılım ve operasyon ekipleri arasında güçlü bir iletişim ve iş birliği teşvik etmelisiniz. Böylece daha uyumlu ve hızlı süreçlere sahip olursunuz. 

Sürekli Entegrasyon ve Sürekli Teslimat (CI/CD) 

Sürekli entegrasyon ve sürekli teslimat süreçlerini işletmenizde yazılım geliştirme sürecine entegre etmek, iş verimliliğini arttırır. Sürekli entegrasyon, yazılımcıların kodları sürekli bir şekilde küçük parçalar haline ana koda entegre etmesini sağlar ve kodlar daha güvenli bir şekilde oluşturulur. Sonrasında kullandığınız sürekli teslimat ile de müşteriye hızla teslim edilir. 

Otomasyonun Benimsenmesi 

Manuel süreçlerin aksine kullanılan otomatikleştirilmiş test, güvenlik, dağıtım ve izleme süreçleri insan hatasını en aza indirir ve hatalar minimize edilir. 

İzleme, Ölçüm ve Geri Bildirim Mekanizmaları 

Yazılım geliştime sürecinin sürekli olarak izlenmesi olası hataların erkenden tespitini sağlar ve böylece erkenden hatalara karşı önlem alabilirsiniz. 

DevOps ve Geleneksel Yazılım Geliştirme Yöntemleri Arasındaki Farklar 

Hız ve Dinamiklik 

DevOps geleneksel yazılım süreçlerinin aksine daha hızlı ve dinamiktir, alınan sürekli geri bildirimlere hızla tepki verilir ve yazılım geliştirme süreci geleneksel yönteme karşı daha hızlıdır. 

İş birliği ve İletişim 

Geleneksel yazılım yöntemlerinde yazılım ve operasyon ekipleri ayrı çalışır, yazılım geliştirme sürecinde operasyon ekibi ile iş birliği yoktu. Fakat, DevOps’ta yazılım ve operasyon ekipleri iş birliği içinde çalışır ve sürekli iletişim halindedir. 

Otomasyon ve Sürekli İzleme 

DevOps’taki otomatikleştirilmiş izleme, dağıtım ve test süreçleri insan hatalarını minimize eder ve süreci hızlandırır. Geleneksel yazılım yöntemlerinde ise manuel süreçler yaygındır, bu da hata ihtimalini arttırır. 

Güvenlik (DevSecOps) 

DevOps’ta güvenlik yazılım geliştirme sürecinin başından itibaren DevSecOps yaklaşımı ile entegre edilir ve kullanılır. Sürekli izleme ve test gibi yaklaşımlar sayesinde hatalar hızla bulunur ve gerekli önlemler alınır. Gelenkesel yöntemlerde ise güvenlik yazılım geliştirme sürecinin son aşamalarına bırakılır, bu önceki güvenlik sorunlarının sonradan ortaya çıkmasına ve geç önlem alınmasına sebep olur. 

DevOps’un Sektördeki Geleceği 

Otomasyonun da artan rolü ile birlikte DevOps süreçleri daha fazla otomasyon ile desteklenecek, manuel insan hataları ve müdahaleler yazılım geliştirme sürecini hızlandıracak. Özellikle, yapay zeka (AI)  yazılım geliştirme sürecinin otomatikleştirilmesinde büyük bir role sahip olacak. DevOps’un iş süreçlerinde desteklediği iş birliği ve iletişim ile de organizasyonlarda takım çalışmasını ve uyumu desteklemesi ile tercih edilmesi olası. Ayrıca gelecekte, DevSecOps yaklaşımının yaygınlaşması ile yazılım geliştirme süreçlerinde güvenlik önlemlerinin sürecin en başından itibaren kullanılması büyük bir olasılık. 

DevOps, avantajları ve prensipleri ile gelecekte daha çok kurumda ve süreçte vazgeçilmez bir hale getirecek.