Skip to main content
Özel günlerin web site trafiğine etkisi
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

Black Friday, Cyber Week, Babalar Günü, Anneler Günü, Sevgiler Günü ve daha nice özel gün…

Bu özel günler, Dünya genelinde web site trafiklerinin patlama yaptığı ve e-ticaret trendlerinin hızla değiştiği zamanlardır. Böyle günlerde, ziyaretçileriniz artar, bununla birlikte talepleri de farklılık gösterebilir. Bu taleplere hazırlıklı olup “her şeyin yolunda olduğu” bir dönem geçirebilmeniz için altyapı, siber güvenlik gibi süreçlerinizi gözden geçirmeniz faydalı olabilir.

E-ticaretin hızla artış gösterdiği bu dönemlerde ne gibi değişiklikler oluyor, nelere dikkat etmelisiniz, gelin birlikte göz atalım!

Özel Günler Web Sitesi Trafiğini Nasıl Etkiliyor?

Özel günler, web sitesi trafiklerinin ve ziyaretçi sayısının normalin üzerinde arttığı, yıl içinde en çok satış yapılan günlerdir. Bu tip günlerin, web sitesi trafiğindeki artışı normalin en az üç katına kadar çıkarabileceği biliniyor. Cloudflare’e göre Dünya genelinde 2023’te en yüksek trafik Siber Pazartesi günü kaydedildi. Bugünü, en yüksek trafikle 2023 Black Friday günü takip ediyordu.

Queue.it’in bir raporuna göre ise 2022’de Black Friday’deki trafik, normal bir günden ortalama 3 kat daha fazlaydı. Bunun yanı sıra yine Queue.it’in yaptığı bir araştırmaya göre; Black Friday, Cyber Monday gibi günlerde web sitesi trafiğinin normalin 30 katına kadar çıkma şansı var.

Kara Cuma ve Siber Pazartesi İnternet Trafiği ile E-Ticaret Trendlerine Etkisi
Cloudflare, 2023 yüksek trafik verileri

Özel Günlerde Tüketici Davranışları Nasıl? Beklentileri Neler?

Cloudflare verilerine göre tüketicilerin en yoğun web sitesi ziyareti gerçekleştirdiği dönemler; Black Friday ve Cyber Monday dönemleri. Bu özel günlerde, tüketicilerin en büyük beklentisi; herhangi bir siber saldırı ya da web sitesi çökme sorunu yaşamadan aradıkları ürünü, indirimli fiyattan satın alabilmek. Hatta Queue.it verilerine göre; müşterilerin %80’i, akıllarındaki ürünü satın alabilmek için bir saatten fazla süre bile beklemeye razı. Bunun yanı sıra herhangi bir siber saldırıya uğramaktan da çekiniyorlar.

Yani temelde, müşterilerinizin bu günlerden en büyük isteği: Web sitesi çökmesi probleminin önüne geçebilmek için sağlam bir altyapıya sahip olmanız ve siber saldırı tehditlerini bertaraf edebiliyor olmanız.

E-Ticaret Platformlarının Altyapı Hazırlıkları Nasıl Olmalı?

Satış yapan mağazalar ya da perakendeciler, özel günler için ekstra hazırlıklı olmalı. Satış potansiyelinin, yılın en yüksek zamanına çıktığı özel günlerde, müşterilerin beklentilerini karşılamak ve onların sorunsuzca alışveriş deneyimini sonlandırmalarını sağlamak en büyük başarıdır. Bu nedenle her zaman, fakat özellikle özel günlerden önce web sitesi sağlığınıza ve performansınıza dikkat etmeniz gerekir. Ziyaretçi trafiğinin ve alışveriş potansiyelinin en yüksek olduğu anda çökme ihtimali olan bir sitenin, işletme için maliyeti çok ağır olabilir.

Yoğun Trafik Artışında Web Sitesi Neden Çöker?

Yoğun trafik artışı olduğunda bir web sitesinin çökmesinin en büyük sebebi; web sitesi altyapısının, bu yoğun trafiği taşıyamamasıdır. Kapasite düşük, trafik yüksek olduğunda web sitesi çökmesiyle karşı karşıya kalırız.

Aynı şekilde yoğun trafikli bir dönemde ziyaretçilerin web sitesinde; ürünü sepete ekleme, ürün arama, şifre girmesi gibi basit işlemler bile, kapasite yetersizliği durumunda sitenin donmasına ya da çökmesine sebebiyet verebilir. Bu da elbette, müşterilerin alışveriş deneyimini olumsuz etkileyerek hayal kırıklığı yaşamalarına sebep olacaktır.

Web sitesi çökmesi, olası birkaç nedenden dolayı da karşımıza çıkabilir. Bunlar;

  • İnsan kaynaklı hatalar
  • Ağ arızaları
  • Hosting sağlayıcı sorunları
  • Siber saldırılar

olabilir.

Web Sitenizin Çökmesini Nasıl Engellersiniz?

Özellikle ağ arızaları, hosting sorunları ve siber saldırıların önüne geçebilmek için güvenilir bir hizmet sağlayıcısı ile çalışarak olası sorunlara çözüm olabilecek farklı hizmetler almanız, web sitenizin çökmesini engelleyerek özel günlerdeki trafik yoğunluğunu lehinize çevirebilir.

Özel Günlerde Artış Gösterebilecek Siber Saldırılara Karşı Hazırlıklı mısınız?

Cyber Monday, Black Friday gibi özel günlerde sitenizde artan trafiği gördüğünüzde büyük bir başarı hissetmeniz çok olasıdır. Fakat bu ziyaret ve trafik verilerinin, satışa dönüşebilmesi için sitenizi çökmekten ve siber saldırılara uğramaktan korumanız gerekir.

Cloudflare verilerine göre; bu özel günlerde en çok DDoS saldırıları gerçekleştiriliyor. Bu saldıralar, genellikle ilgili özel günden bir hafta öncesine kadar uzanıyor. 2023 Black Friday verileri, bunu destekler durumda.

Siber saldırılardan korunmanın ve özel günleri, müşterilerinize ve işletmenize herhangi bir kriz yaşatmadan tamamlamanın iyi bir yolu var: İşinde uzman bir hizmet sağlayıcısından güvenilir bir hizmet almak.

Özel günlerin web site trafiğine etkisi
İçeriği analiz eden Bing AI Creator ile oluşturulmuştur.

Cyber Monday ve Black Friday İçin 2024 Tahminleri

Forbes’a göre; her yıl indirim söylemleri geçen yıllara göre biraz daha erken ortaya çıkıyor. Bu yıl da aynı şekilde olması bekleniyor.

Geçen yıllardaki analizlere göre;

Web sitesindeki trafiklerin %76’sı mobilden, %24’ü bilgisayarlardan geliyordu. Bu da demek oluyor ki yapmanız gereken ilk şey; web sitenizi mobil uyumlu hâle getirmek.

Optimizasyonun yanı sıra yine Forbes verilerine göre en yüksek satın alma davranışı, kampanya haftasının başında gerçekleşiyor. Bu nedenle tekliflerinizde biraz aciliyet yaratmanız size kazandırabilir.

Aynı döngünün, 2024 yılı kampanya döneminde de tekrar etmesi bekleniyor.

Elbette bu adımlara geçmek için önce sağlam bir altyapıya ve güvenlik duvarına sahip olduğunuzdan emin olmanız gerek.

Siz Bu Özel Günler İçin Hazırlıklı mısınız?

Eğer yukarıda anlattıklarımız size önemli geldiyse ve 2024’ün en yoğun trafik verilerini görmeden önce güvenilir bir altyapıya sahip olup olmadığınızdan emin olmak istiyorsanız bize ulaşın!

Hosting, siber güvenlik, yönetilen bulut ve felaket kurtarma gibi hizmetlerimiz ilginizi çekebilir!