Firewall nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır ve önemi nedir gibi sorularınızın cevapları için hazırladığımız kapsamlı Firewall içeriğini okumaya devam edebilirsiniz!
Firewall Nedir?
Firewall nedir sorusuna cevap arayanlar için Güvenlik duvarı olarak da bilinen firewall, şöyle açıklanabilir: Bir ağın ya da bilgisayarın güvenliğini sağlamak için kullanılan yazılım veya donanım aracıdır. Ağ trafiğini izleyerek kontrolü sağlar, güvenlik kurallarına uymayan potansiyel tehlikeleri engeller.
Firewall’lar, aslında bir sistemdeki ilk güvenlik kapısıdır. Herhangi bir yetkisiz erişim, virus ya da zararlı yazılımın sisteminize girmeden önce bu güvenlik duvarını aşması gerekir. Yani temelde firewall, kalenin dış kapısındaki muhafızlar olarak da ifade edilebilir. Firewall’ın ne olduğunu anlamanız, güvenlik duvarı nedir sorusuna yanıt bulmanıza da yardımcı olur. Kısacası firewall, zararlı yazılımların, izinsiz erişimlerin ya da virüslerin ağınıza girmesini engeller.
Firewall Çeşitleri Nelerdir?
Firewall’lar, yani güvenlik duvarları, kendi içinde üç ana çeşide ayrılır. Bunlar; yazılımsal, mimarisel ve donanımsal firewall’lardır.
Yazılımsal firewall’lar, bir bilgisayara ya da sunucuya yüklenenlerken donanımsal olanlar özel bir belleğe, CPU ve işletim sistemine sahip cihazlardır. Mimarisel güvenlik duvarları ise systemin trafiği kontrol ediş şekline göre sınıflandırılır.
En yaygın firewall çeşitleri şöyle sıralanabilir:
- Donanım Tabanlı Firewall: Genellikle ağ geçitlerinde konumlandırılan donanım tabanlı firewall’lar fiziksel araçlardır. Ağ trafiğini izler ve filtreler. Birden fazla sistemi ve ağı aynı anda koruma kapasitesine sahip olduğundan büyük çaplı işletmeler tarafından güvenle tercih edilebilirler.
- Yazılım Tabanlı Firewall: Bilgisayarlara veya sunuculara yüklenen yazılım tabanlı çözümlerdir. Yazılım tabanlı firewall, yalnızca bir ağı ya da sistemi koruma kapasitesine sahiptir. Birden fazla koruma için birden fazla yazılım tabanlı güvenlik duvarı tercih edilmelidir. Bu nedenlerden bireysel kullanıcılar için daha uygundur.
- Paket Filtreleme Firewall (Packet Filtering Firewall):
Gelen ve giden veri paketlerinin başlık bilgilerine göre (IP adresi, port numarası, protokol türü vb.) filtreleme yapar. Güvenlik kontrolü ile eşleşmeyen veri paketlerini engeller. Basit ve hızlıdır.
- Durum Denetimli Firewall (Stateful Inspection Firewall):
Ağ trafiğini sadece paket başlıklarına göre değil, aynı zamanda bağlantı durumu ve oturum bilgilerine göre de izler. Veri akışını anlamlandırabildiği için paket filtrelemeye göre daha güvenli olabilir. Bağlantı noktası tarama saldırılarını azaltmaya yardımcı olur.
- Uygulama Katmanı Firewall (Application Layer Firewall):
Proxy firewall olarak da bilinir. Yüksek seviyeli protokoller üzerinde çalışan uygulama katmanı verilerini analiz eder. Belirli uygulamalara (örneğin, HTTP, FTP) veya hizmetlere yönelik trafiği inceleyebilir ve daha ayrıntılı güvenlik kuralları uygulayabilir. Kullanıcı ile hedef sunucu arasında aracı görevi görür.
- Yeni Nesil Firewall (Next-Generation Firewall – NGFW):
Geleneksel durum denetimli firewall ve derin paket özelliklerinin bir araya gelmiş hâlidir. Kötü amaçlı yazılım koruması, siber tehdit istihbaratı ve uygulama farkındalığı gibi gelişmiş güvenlik işlevlerine sahiptir. Özellikle modern ve karmaşık tehditlere karşı savunma amacıyla kullanılır. NGFW, antivirüs, kötü yazılım tespiti ve saldırı önleme gibi özelliklere sahiptir. Ağ trafiğini analiz ederek korur.
- Web Uygulama Güvenlik Duvarı (Web Application Firewall – WAF):
Web tabanlı uygulamaları ve sunucuları, SQL enjeksiyonları, XSS (Cross-Site Scripting) ve diğer web saldırılarına karşı korur. Genellikle web sunucuları önünde konumlandırılır ve web trafiğini izleyip analiz ederek web uygulamaları için güvenliği sağlar.
- Bulut Tabanlı Firewall (Cloud Firewall):
Bulut tabanlı hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan güvenlik duvarlarıdır. Bulut ortamlarındaki trafiği izlemek ve kontrol etmek için kullanılır, esnek ve ölçeklenebilir bir yapıdadır. Güvenlik duvarları için bu bulut tabanlı modele ayrıca güvenlik duvarı hizmeti (FWaaS) adı verilir.
Bulut tabanlı güvenlik duvarları, altyapı ve uygulamalar etrafında sanal bir bariyer oluşturur ve bu sayede güvenliği sağlar.
- Sanal Firewall (Virtual Firewall):
Fiziksel bir cihaz yerine, sanal makine veya yazılım şeklinde kullanılan firewall türüdür. Geleneksel firewall hizmetinin sanallaştırılmış hâlidir. Bulut ortamları veya sanallaştırılmış veri merkezlerinde sanal ağ trafiğini korumak için tercih edilir. Sanal güvenlik duvarları, mikro segmentasyon yoluyla gelişmiş tehdit önleme önlemleri sunar.
DNS Firewall Nedir?
DNS Firewall (DNS Güvenlik Duvarı), DNS trafiğini izleyen ve risklerin önüne geçmek amacıyla ağı kontrol eden bir güvenlik çözümüdür. DNS firewall’un amacı ise kötü amaçlı alan adlarına veya IP adreslerine erişimi engelleyerek ağ güvenliğini artırmak ve siber tehditlere karşı koruma sağlamaktır.
Firewall Ne İşe Yarar?
Firewall ne demek ve türleri nelerdir gibi sorulara cevap verdikten sonra bir de firewall’ın ne işe yaradığına göz atmak gerekir. Firewall, bir ağa ya da sisteme giren ya da çıkan veri trafiğini kontrol ederek ağın güvenliğini sağlar. Temelde bireyler ya da işletmeler için bir öncü güvenlik önlemidir. Sisteminize girmeye çalışan bir virüsün ya da zararlı yazılımın karşılaşacağı ilk şey güvenlik duvarıdır. Firewall’ın temel amacı ağın güvenliğini sağlamak olsa da bunun yanı sıra birkaç işlevi daha bulunur.
Bu işlevler şöyle sıralanabilir:
- Ağa ya da sunucuya izinsiz erişimi önlemek
- Ağ trafiğini yönetmek
- Ağ trafiğini optimize etmek
- Ağ segmentasyonu yaparak farklı güvenlik politikaları belirlemek
- Ağ trafiğini izleyerek günlük kayıt tutmak
- Kullanıcı erişimlerinin sınırlarını belirlemek
Firewall Nasıl Çalışır?
Firewall, yani güvenlik duvarı, bir ağa ya da sisteme girip çıkan veri trafiğini kontrol ederek gerekli filtrelemeleri uygular ve güvenlik protokolü ile eşleşmeyen verileri engeller. Aslında firewall bu şekilde çalışarak ağınızın ya da sisteminizin güvenliğini sağlar.
Firewall çalışma prensibi ise şu şekildedir:
- Veri paketlerini inceleyerek analiz eder
- Güvenlik kurallarına göre filtreleme yapar
- Erişim kontrolünü yaparak hangi tip trafiğe izin vereceğini belirler
- Ağ trafiğini izler ve kayıt altına alır
- Virüslere ve zararlı yazılımlara karşı proaktif mücadele için gücelleme yapar
Firewall Neden Önemli?
Firewall’ın temel önemi, ağ ve sunucu güvenliğinizi sağlamaktır. Firewall: Siber saldırılara karşı güvende kalmanızı, yetkisiz erişimleri önlemenizi sağlar. Veri güvenliğinizi korur, ağ performansınızı optimize eder, ağ segmentasyonu yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca firewall sayesinde ağınızdaki ya da sunucunuzdaki ağ trafiğini izleyip kayıt altına alabilirsiniz.
Eclit ile Firewall Yönetimi
Yönetilen firewall hizmeti almaya ihtiyacınız varsa, Eclit firewall yönetimini tercih edebilirsiniz. Bu hizmet ile network trafiğinizi güvenli hale getirir ve siber tehditlere karşı koruma sağlarız. Detaylı bilgi için bize buradan ulaşabilirsiniz.