Risk yönetimi blog yazımızda; risk yönetimi nedir, risk yönetimi türleri nelerdir, risk yönetimi önemi nedir gibi temel sorulara cevap veriyoruz. Bunun yanı sıra risk yönetimi yapmanın avantajları, aşamaları ve yapılış sürecine dair bilgi almak için blog yazımızı okumaya devam edin…
Risk Yönetimi Nedir?
Bir şirkete ya da işletmeye yönelik oluşan ya da oluşabilecek risklerin ne olduğunu değerlendirmek, derecesini sınıflandırmak ve bu riskleri yönetebilmek için bir plan oluşturmak, risk yönetimidir.
Risk yönetimi nedir sorusu cevaplanırken risk yönetiminin yalnızca hâlihazırda var olan riskleri değil, meydana gelebilecek riskleri içermesi gerektiği de unutulmamalıdır. Potansiyel sorunları tespit edip sorunlar henüz yıkıcı aşamada değilken onları çözüme kavuşturmak, risk yönetiminin temel amacıdır.
Risk Yönetimi Türleri Nelerdir?
Bir işletmenin birbirinden farklı birçok alanda risk yönetimi yapması gerekebilir. En yaygın risk yönetimi türleri şunlardır;
- Operasyonel risk yönetimi
- BT risk yönetimi
- Finansal risk yönetimi
- Uyum riski yönetimi
- İtibar riski yönetimi
- Proje risk yönetimi
- Dış risk yönetimi
Risk Yönetimi Analizi Yapmanın Avantajı Nedir?
Risk analizi yapmanın temel avantajı; iş sürekliliğini sekteye uğratabilecek risk faktörlerinin farkında olmaktır. Riski ve riskin nasıl yönetilebileceğini tespit ederseniz yıkıcı sonuçlar meydana çıkmadan önce risk yönetim sürecini başlatabilirsiniz.
Risk Yönetimi Neden Önemli?
Bir risk yönetimi çizelgeniz ya da planınız olması, işletmenizin beklenmedik risklerle karşılaştığında zarar görmeden ve aksaklıklar yaşamadan mevcudiyetini koruyabilmesini, çalışır hâlde kalmasını sağlar.
Risk yönetiminin önemi, riskler henüz ortada yokken yeterince anlaşılmasa da işletmeniz günlük seyrinde işlere devam ederken ortaya çıkan bir risk durumu, yetişmesi gereken işleri ya da süreçleri aksatabilir. İş süreçlerinin aksamasının yanı sıra böyle bir risk durumunun oluşması, hassas verilerinizi riske atabilir. Risk yönetiminin önemi, bu gibi beklenmedik durumlar meydana geldiğinde ortaya çıkar. İlgili riskleri yönetebilmek için bir yönetim planınız olması bu sebeplerden önemlidir.
Bunun yanı sıra işletmenizin büyümesi ve gelişmesi için bazı risklerin alınabilir olduğunu düşünebilirsiniz. Riskin kabul edilebilir olup olmadığını analiz etmek için belli konuların üzerinden geçmeniz faydalı olabilir. Peki, bu konular nelerdir?
Riskin Kabul Edilebilir Olduğuna Nasıl Karar Verilir?
Risk yönetimi nedir ve neden önemlidir sorularının ardından işletmenizin büyümesine yardımcı olacak, kabul edilebilir bazı riskler olabileceğinden söz etmiştik. Herhangi bir riskin kabul edilebilir olup olmadığına bakarken şu soruları gözden geçirebilirsiniz:
- İlgili risk beni ne kadar etkiliyor?
- İlgili riski ortadan kaldırmak için ne kadar kaynak harcamam gerekir?
- Bu riski almak, projeyi ya da işletmemi hangi açıdan ileri taşıyabilir?
- İlgili riski ortadan kaldırmıyorsam etkilerini nasıl azaltabilirim?
Risk Yönetimi Aşamaları Nelerdir?
Risk yönetimi nedir sorusu cevaplandıktan sonra, risk yönetim aşamalarının neler olduğundan bahsetmek gerekir. Risk yönetimi sürecinin temel aşamaları şöyle sıralanabilir:
- Potansiyel riski/var olan riski fark etmek
- Riskin tanımlamasını yapmak
- Riski değerlendirmek ve yıkıcılık ihtimaline göre önceliklendirmek
- Riski azaltma/ortadan kaldırma çalışması yapmak
- Tüm çalışmalardan sonra risk izleme çalışması yapmak
Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?
Risk yönetimi nedir, işletmeler için önemi nedir, risk yönetimi aşamaları nelerdir gibi sorular cevaplandıktan sonra risk yönetiminin nasıl yapılır sorusu cevaplanmalı. İşletmeniz için risk tanımını yaptıktan ve risk yönetimi aşamalarını belirledikten sonra risk yönetimi yapma aşamasına geçebilirsiniz.
- Herhangi bir risk durumu ile karşılaştığınızda önceden belirlediğiniz risk yönetimi aşamalarına göz atın.
- Riskin tanımını yapın.
- Riski tanımladıktan sonra işletmeniz için potansiyel yıkıcılık derecesinin ne olduğunu tespit edin.
- Bu risk, ortadan kaldırılması gereken bir risk ise ortadan kaldırma ya da riski azaltma çalışmasına başlayın.
- Riski azaltma ya da ortadan kaldırma aşamasında önceden belirlediğiniz ortadan kaldırma prosedürlerini uygulayın ya da sizin için riski ortadan kaldırabilecek üçüncü taraf bir yerden hizmet alın.
- Riskin azaltıldığını ya da ortadan kaldırıldığını düşünüyorsanız tüm aşamaların ardından risk izleme çalışması yapmaya başlayarak potansiyel risk tekrarını kontrol altında tutun.
- İşletmenizin güvende olduğundan emin olun.
Böylece risk yönetim süreci tamamlanmış olur.
Kurumsal Risk Yönetimi Nedir?
Kurumsal risk yönetimi; bir işletmenin karşılaşabileceği potansiyel riskleri tanımlayan ve bu risklerin ortadan kaldırılması ya da kabul edilebilir seviyeye getirilmesi için yürütülen çözüm çalışmalarının bütünüdür.
Kurumsal risk yönetimi ile iş operasyonlarınızdaki, sistemlerinizdeki ve süreçlerinizdeki her türlü aksaklığın önüne geçebilirsiniz. Bir kurumsal risk yönetimi planına sahip olmanız, kurumunuzun bilgiye ve riske dayalı karar verme kültürünü de geliştirir.
Risk Yönetim Sürecini Tamamlamak İçin Yeterince Kaynağınız Yoksa
Risk yönetimi sürecini baştan sona tamamlamak ve hayata geçirmek için yeterli kaynağa sahip değilseniz ya da sürecin bütününe ayıracak bir vaktiniz yoksa Eclit, Yönetilen Hizmetler ile size yardımcı olabilir. Güçlü güvenlik kontrolleri ve sürekli izleme ile potansiyel riskleri tespit edebilir ve isteğiniz doğrultusunda yönetim sürecinize destek verebilir.
Eclit Yönetilen Hizmetler ile ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın!