10 Adımda Sisteminizi Bulut Uyumlu Olarak Güvende Tutun

Ekleme Tarihi: 07.05.2018 | Yazar: Eclit

Son zamanlarda hayatımıza giren bulut teknolojileri, bazı düzenlemeleri ve standartları da beraberinde getirdi. Fiziksel ortamlarda veri saklamaya benzer şekilde, bulut ortamında veri saklarken de uyulması gereken bazı şartlar var. Bu şartlar ülkelere ve yetki bölgelerine göre küçük farklılıklar gösterebilmekle beraber, tüm sağlayıcıların bulut uyumlu olarak çalışması için gerekli bazı standartlar belirlenmiş durumda.

Bulut Uyumlu Olmak Bize Ne Kazandırır?

Bulut uyum standartlarına göre hizmet veren bir sağlayıcı, müşterilerin ve yasal otoritelerin değişen güvenlik ihtiyaçlarına kolaylıkla adapte olabilir. Siber saldırılar, sistemlerde yaşanan açıklar ve tüm bu saldırıların yan etkileri hem bireyleri hem kurumları ciddi oranda etkiliyor. İşte tam olarak bu durumlara karşı korunmak için bulut uyumlu bir sağlayıcıyla çalışmak önem kazanıyor.

Bulut sistemlerinin esnek ve ölçeklenebilir yapısı, değişen uyum standartlarına herhangi bir sorun yaşanmadan uyulmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda erişim olanakları da sistemlerin değişimlere pürüzsüz bir şekilde uyum sağlamasını destekliyor. Bulut sisteminin bu özellikleri, şirketinizdeki IT takımının üstündeki yükü de önemli ölçüde azaltıyor. Kısacası bulut uyumuna sahip olmak, genel operasyon maliyetlerini azaltıyor.

Bulut Uyumlu Olma Şartları

Bulut sistemlerinin standart ve düzenlemelere uyumlu olarak çalışmasının sunacağı avantajlardan bahsettik. Ama bulut sağlayıcınızı seçmeden önce ele almanız gereken bir kontrol listesi var. Listedeki maddeler sağlandığında aldığınız hizmet, standartlara uyumlu bir hizmet olacak. Şimdi bu listeye birlikte bakalım:

  • Verilerin saklandığı fiziksel ortamın güvenliğinin sağlanmış olması ve ortama erişimin yetkilendirmeyle yapılması gerekiyor.
  • Hassas verilerin hem saklama hem iletim sırasında şifrelenmesi gerekiyor.
  • Acil durum veya felaket durumunda yedekleme ve kurtarma operasyonlarının planlanması ve belgelenmesi gerekiyor.
  • Aktif olmayan kullanıcı oturumları güvenli bir şekilde sonlandırılmalıdır.
  • Hizmet sağlayıcısı, yerel düzenlemelere ve yerel denetim şartlarına hakim olmalıdır.
  • Denetim süreçleri boyunca, belgelerin uyumu göstermesi ve savunmasız alanları belirlemesi gerekiyor.
  • Yazılım ve hizmetlerin yapılandırmadaki uyum boşluklarını yakalaması gerekiyor.
  • Sistem yazılımının uyumlu olup olmadığı belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
  • Talep halinde gerekli tüm raporlar sağlanmalıdır.
  • Hızlı erişim için olayların ve savunmasız alanların raporlanması sağlanmalıdır.

Bu şartlara uyan bir sağlayıcıyla çalışmak, verilerinizin hem güvende kalmasını sağlar hem de bulut uyumlu bir şekilde ele alınmasına izin verir.